Anasayfa / Etiket Arşivi: Anlamaya Dayalı Tasarım

Etiket Arşivi: Anlamaya Dayalı Tasarım

Türkçe Dersini UbD İle Planlamak

Türkçe Dersini UbD İle Planlamak

Geçenlerde Linkedin'de önüme gelen bir haberde bir öğretmenimiz yeni çıkan "PİSA Tarzı Sorular" kitabının müjdesini veriyordu. Süreçte bambaşka şeyler yapıp öğrenciler üst düzey sorular çözerse başarılı olunacağını ummak sizce de göle maya çalmaya benzemiyor mu?

Bir önceki yazımda (Kısaca UbD) önce ders etkinliklerini planladığımızı, işin felsefesine ise neredeyse hiç girmediğimizi söylemiştim. PİSA tarzı ya da yeni nesil soruları çözmeyi odağa aldığımızda UbD'deki ikinci aşama yani değerlendirme bölümü ön plana çıkıyor. Ama yapılan öğretimin, değerlendirmeyle ilişkisi olmadığı için kalıcı anlamadan söz etmek mümkün değil. İşin felsefesinden, yani neyi neden öğrettiğimiz bilgisinden bahsetmiyorum bile.

Devamını Oku »

Kısaca UbD

Kısaca UbD

Türkçe öğretmeni olarak görev yaptığım yıllarda öğrenci odaklı dersler tasarlayabilmek için sürekli yeni yöntem ve teknikler araştırıyordum. Öğrencilerim derslerimde çok eğleniyorlar, bir sonraki ders hangi etkinlikleri yapacağımı merak ediyorlar ve koridorda beni her gördüklerinde “Bugün derste ne yapacağız öğretmenim?”diye soruyorlardı. Ben de “sürpriz” diye cevap veriyor ve öğrencilerin merakını uyandırabilen bir öğretmen olduğum için kendimle gurur duyuyordum. Ne de olsa, “dikkat çekmek” ve “öğrencileri güdülemek” bir öğrenme akışının en önemli basamağıydı. Bugünse biliyorum ki konumuzu çok iyi anlatan bir öğretmen olabiliriz, ilgi çekici etkinlikler planlayabiliriz, öğrencilerimiz derslerimizde çok eğlenebilir ama yine de bu bizim kalıcı anlamayı sağlayan bir öğretmen olduğumuzu göstermez.  Devamını Oku »

Scroll To Top